Single Blog Title

This is a single blog caption

Gefixt door OFS

Om reizigers in goede banen door de ov-poortjes te leiden, worden de looproutes op stations met zogenaamde Fixed Barriers afgeschermd. OFS verzorgt de montage en plaatsing hiervan.

Sinds enige tijd is Nederland overgestapt op een nieuw betaalsysteem in het openbaar vervoer, de OV-Chipkaart. Met één betaalkaart kan bij alle transportaanbieders betaald worden door in en uit te checken. Om reizigers in goede banen door de scanpoorten te leiden, wordt de overige ruimte vaak afgeschermd. Dit wordt gedaan met zogenaamde Fixed Barriers. De levering en plaatsing hiervan verzorgen OFN en OFS.

Precies gepast
Naast dat de afscherming voor comfort bij reizigers zorgt, omdat zij zo snel zien wat de looproute is, dienen de afschermingen ook om te voorkomen dat reizigers ‘vergeten’ in- en uit te checken. En het oog wil natuurlijk ook een perfecte afwerking. Daarom is het belangrijk dat de barrières exact passen. Geen station is hetzelfde, waardoor voor elk station custom made barriers worden gemaakt.

Meten, weten en perfect plaatsen
Allereerst komt een medewerker van OFS het betreffende station inmeten en worden de maten ingetekend. Vanuit deze tekeningen worden de platen besteld. Vervolgens gaat OFS ze plaatsen, wat uitsluitend volgens de veiligheidsplannen van NS en ProRail gebeurd.

Extra veilig
Bedrijfsleider Michiel de Visser: “De glazen platen hebben een behoorlijke afmeting. Naast het formaat zijn ze redelijk zwaar en natuurlijk breekbaar. Om deze op alle plekken binnen stations te krijgen is een enorme uitdaging. Elke plaatsing weer. En niet alleen om beschadiging van product of station te voorkomen, maar vooral om de veiligheid te bewaken. Dit zijn kritische plaatsingen. Zowel voor de reizigers als voor onze medewerkers. Bij opdrachten als deze huren we regelmatig een extra veiligheidsman in.”

Het ontwerp is zo gemaakt dat deze qua stijl op elk station past. OFS heeft inmiddels al een groot aantal geplaatst en zal de aankomende periode nog vijftien stations van fixed barriers voorzien.